Vanaf midden 2017 komt er in Sint-Gillis-Waas een nieuw administratief en bestuurscentrum. Het zeshoekig groen gebouw zal uit twee bouwlagen bestaan, is passiefbouw met een groendak. Betrokken partijen bij de bouw zijn ondermeer architectenbureau ECTV (Els Claessens en Tania Vandenbussche), ingenieursbureau Technum en aannemer De Brandt. Bouwmeester is gemeentebestuur Sint-Gillis-Waas. Het ganse project wordt geraamd op 5.245.739 euro, incl. BTW en gefinancierd via ‘Smart cities’.
Volgens de EPB-software van het Vlaams Energieagentschap zal het energieverbruik van het ‘bestuurs- en dienstencentrum Sint-Gillis-Waas’ voor verwarming, koeling en verlichting samen 256 MWh op jaarbasis bedragen. Dit is een verbetering van ongeveer 56% ten opzichte van het EPB-referentiemodel (E100). Er wordt een E-peil van E44 behaald terwijl het maximaal toelaatbare E-peil ten tijde van de bouwaanvraag E60 bedroeg. Dit is mede mogelijk door de goede isolatiegraad, het plaatsen van driedubbele beglazing, het voldoen aan de passiefnorm op vlak van luchtdichtheid, het plaatsen van energiezuinige verlichting en het gebruik van geothermische energie.

Energiebesparing Energiebesparing
0 ton/jaar
2017
Burgemeester Omer De Meyplein 1
9170 Sint-Gillis-Waas