Doelstelling

Waasland Klimaatland is een samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen en Interwaas (het intergemeentelijk samenwerkingsverband met Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht). In 2019 is ook Hamme toegetreden. Waasland Klimaatland heeft als doel in onze regio 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020 en 40% minder CO2 tegen 2030, dit in vergelijking met de CO2-uitstoot in 2011.

Om tot een gedragen klimaatplan te komen, vonden participatiemomenten plaats met burgers, organisaties, instellingen, bedrijven en de overheden van het Waasland . Als resultaat willen we tot heldere en concrete klimaatacties komen zoals bijvoorbeeld het isoleren van woningen, energie-efficiƫntie in bedrijven, duurzaam transport en het opwekken van lokale duurzame energie.

Iedere maand is er een samenkomst met de projectgroep, waarin medewerkers van Interwaas en de Provincie Oost-Vlaanderen aanwezig zijn. Deze projectgroep volgt de werkzaamheden op. De stuurgroep is een vergadering tussen beleidsmakers en ambtenaren van alle 10 gemeenten samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en Interwaas. Deze vergadert vier Ć  vijf keer per jaar en bepaalt de strategische keuzes.

Locatie

Waasland Klimaatland vind je in de lokalen van Interwaas (Lamstraat 113, 9100 Sint-Niklaas). We moedigen milieuvriendelijke verplaatsingen aan. Er is een ruime fietsenstalling voor bezoekers. Ook met het openbaar vervoer kan je ons gemakkelijk bereiken: zowel met de trein (op 15 minuten wandelafstand van het station van Sint-Niklaas, of slechts een paar minuten met de Blue Bike) als met de bus (lijn 2 halte Hogenakkerstraat).

Het logo

Het logo van Waasland Klimaatland zijn de contouren van het Waasland die binnenstebuiten gehaald zijn: we willen onze regio transformeren van een vervuilende regio naar een klimaatgezonde samenleving. Daarnaast is het logo transparant: alles wat we onderzoeken of organiseren, wordt openbaar gemaakt op deze website, sociale media en in de pers. Ten laatste hechten we veel belang aan inspraak en gedragenheid: zo is het logo Waasland Klimaatland in de vorm van een tekstballon. Op de vele inspraak- en overlegmomenten krijgt iedereen de kans om mee te werken aan een gezonder klimaat. Niet iedereen haalt zijn volledige gelijk, maar samen zoeken we een consensus om uitdagingen aan te pakken.

logo_def_zwart