Groepsaanbod

Hoe verloopt dit groepsaanbod?

Intekenen op ons aanbod is vrijblijvend. Een gespecialiseerde aannemer komt bij je thuis langs om je dak, gevel of ramen te bekijken en beslist dan wat er gedaan kan/moet worden. Via Impact vzw ontvang je een offerte op maat. Pas dan beslis je of je de werken laat uitvoeren. Bij ondertekening bepaal je in samenspraak met de aannemer een datum voor de werken.

Waarom het groepsaanbod?

Je dak laten isoleren via het groepsaanbod biedt volgende voordelen:

–       Zowel huurders, eigenaars als verhuurders kunnen instappen

–       We bezorgen je alle correcte informatie

–       We begeleiden het volledige traject, van de offerte tot de premieaanvragen

–       Je bent zeker van de kwaliteit van de uitgevoerde werken

–       We nemen het papierwerk van je over en zorgen dat je alle premies en fiscale voordelen ontvangt.

–       We bekijken alle dossiers individueel en bezorgen je de meest interessante formule

Wat zijn de voordelen van dit groepsaanbod?

Begeleider Impact vzw heeft voorbereidend marktonderzoek gedaan en biedt je gegarandeerd kwaliteit aan een correcte prijs. Je hoeft zelf geen verschillende offertes op te vragen. Impact vzw doet het opzoekwerk voor jou en begeleidt je bij de eventuele premie-aanvragen. Impact vzw neemt dus de administratie van je over.

Je kan bij Interwaas ook terecht voor de voordelige Vlaamse energielening voor deze ingrepen.

Ik zie op tegen het papierwerk. Wat nu?

Door in te stappen in het groepsaanbod is er weinig papierwerk dat in jouw handen belandt. De geregistreerde aannemer levert de nodige documenten af en vult alle papieren in voor de nodige premies en tegemoetkomingen. Door Impact vzw wordt bekeken wat de premies en voorwaarden zijn, met de nodige formulieren. Wij zorgen er voor dat alles wordt ingevuld en vertellen je wat je moet doen.

Is deelnemen aan het groepsaanbod echt gratis?

Ja. Impact vzw verzorgt alle administratie en onderzoekt op welke premies je recht hebt. Je betaalt uiteraard de factuur van de isolatie.

Ik ben van plan om mijn huis te verkopen. Is het zinvol om te isoleren?

Hoe energiezuiniger je woning is, des te gemakkelijker je ze verkocht krijgt. Bij de verkoop van een huis is een EPC (Energie prestatiecertificaat) verplicht. Je moet in het bezit zijn van dit certificaat bij akte. Een gunstig EPC maakt dat je de verkoopprijs van je woning zelfs kunt verhogen.

Moet ik eerst mijn muren isoleren of eerst mijn dak?

Het dak is van primordiaal belang. De warmte gaat hoofdzakelijk verloren via het dak. Om optimaal te kunnen genieten van uw muurisolatie is het aangewezen eerst uw dak te isoleren. Samen isoleren is natuurlijk optimaal!

Wat is de K-waarde?

K staat voor de globale isolatiewaarde van een gebouw. Deze waarde is gebaseerd op het warmteverlies. Hoe kleiner deze waarde, hoe beter het gebouw is geïsoleerd. De Belgische norm is sinds 2006 vastgesteld op K=45.

Wat is de Lambda-waarde?

De Lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt. De waarde kan je vinden in technische fiches van isolatiemateriaal. Hoe kleiner deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal.

Wat is de R-waarde?

R- waarde = de weerstand die materiaal (isolatie) biedt om warmte of koude tegen te gaan. Hoe groter deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal. Voor een premie moet de R-waarde minstens 4,5 m²K/W zijn.

Wat is de U-waarde?

U staat voor de snelheid waarmee warmte of koude door het materiaal (de isolatie) gaat. Hoe kleiner deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal. De U-waarde is dus het tegenovergestelde van de R-waarde. (U = 1/R)

Wat is een koudebrug?

Bij een beperkte ventilatie neemt de relatieve vochtigheid in de woning toe. De waterdamp in de lucht slaat als condens neer op de koudste vlakken in een woning. Hierdoor kunnen ter hoogte van deze ‘koudebruggen’ vochtproblemen of schimmels ontstaan.

 

Waarom moet je ventileren?

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Toch moet je huis ook blijven “ademen”. Wanneer je ademt of transpireert, maar ook tijdens het koken, wassen of douchen, produceer je vocht. Vroeger werd dit vocht afgevoerd door hoeken en kieren in de woning. In moderne woningen is dit moeilijker doordat we alsmaar meer isoleren en luchtdicht bouwen. Wanneer het vocht niet weg kan, ontstaat er condensatie, gevolgd door schimmels. Gecontroleerd ventileren is de boodschap. Zorg voor een continue verversing van de lucht in je huis, 24 uur per dag. De eenvoudigste oplossing zijn regelbare luchtroosters in buitendeuren en ramen, vooral in vochtige ruimtes. Bij gemotoriseerde ventilatiesystemen is regelmatig onderhoud een must.

Wat zijn “kleine” maatregelen om energie te besparen?

Kleine maatregelen zijn ingrepen die goedkoop zijn in uitvoering en die je op korte termijn terugverdient. Behalve met radiatorfolie, spaarlampen en -douchekoppen, bespaar je ook snel energie met tochtstrips, thermostatische kranen, geïsoleerde rolluiken, gedichte kieren of ontkalkte toestellen. De Energiesnoeiers kunnen een reeks kleine energie- of waterbesparende maatregelen uitvoeren.

Via info@waaslandklimaatland.be kunt u gratis een Energiewijzer bestellen, waarin verschillende tips staan om energie te besparen.

 

Dakisolatie

Waarom moet ik mijn dak isoleren?

Meer dan 800.000 daken in Vlaanderen zijn op vandaag niet geïsoleerd. Aangezien warme lucht stijgt, is het dak de plaats waar het grootste warmteverlies optreedt in je woning. Als je je dak isoleert, betekent dat gemiddeld een besparing van 30% op de totale energiefactuur, elk jaar opnieuw. Het isoleren van hellende daken vergroot bovendien de bewoonbare oppervlakte in een woning. De geïsoleerde ruimte kan eventueel ingericht worden als hobbykamer, als bureau of als extra slaapkamer. De voordelen van een geïsoleerd dak zijn dus meervoudig:

–       minder warmteverlies;

–       groter comfort in de woning;

–       lagere energiekosten;

–       minder milieubelastend.

Waarom nu isoleren?

Hoe langer je het isoleren van je dak uitstelt, hoe meer je het milieu belast. Je verbruikt veel energie en betaalt dus ook meer. Daarom adviseren we je om dakisolatie niet uit te stellen tot later. De overheid (federaal, provinciaal en gemeentelijk) geeft premies en tegemoetkomingen om de investering draaglijk te maken. De kosten hebben je na ruim twee jaar volledig terugverdiend en de lagere stookkost blijft.

Welke premies zijn beschikbaar voor dakisolatie?

In principe heb je voor de uitgevoerde werken, recht op € 6/m² tussenkomst.

Na uitvoering van de werken bezorgt Impact je, samen met de factuur, de premieaanvraag voor de netbeheerder. Die moet je ondertekenen en aan de netbeheerder terugbezorgen. Het kan enkele maanden duren voor het bedrag op je rekening wordt gestort. Naast de premie heb je ook recht op belastingvoordeel: bij de factuur stoppen we ook een fiscaal attest, dat je het volgende jaar mag inbrengen als kost bij je belastingaangifte.

De meest recente informatie over beschikbare premies kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/premies-van-de-netbeheerder

Wat zegt de wet over dakisolatie?

Dakisolatie mag in geen enkele nieuwe woning ontbreken. Ook in een bestaande woning loont het zeker de moeite om het dak te isoleren. Tegen 2020 moet elke verhuurder zijn huurwoning voldoende geïsoleerd hebben. De Vlaamse energieprestatieregelgeving bepaalt dat dakisolatie verplicht is bij nieuwbouw en renovatie. De minimale isolatiedikte is op dit ogenblik 12 cm (minerale wol, met een lambdawaarde van 0,040 W/mK). (R-waarde = 3)Indien gebruik wordt gemaakt van minerale wol met een lambdawaarde van 0,040 W/mK, moet minstens 12 cm isolatiemateriaal worden geplaatst. (R-waarde = 4) De Vlaamse overheid beveelt zelf een isolatiedikte van 16 cm of meer aan voor daken, indien er voldoende ruimte beschikbaar is.

Mijn dak werd 10 jaar geleden geïsoleerd. Voldoe ik aan de huidige normen en/of premievoorwaarden?

Als de R-waarde voldoet aan de huidig gevraagde norm, dan zal – mits enkele aanpassingen – je dakisolatie geoptimaliseerd kunnen worden. De aanpassing en verbeteringswerken en het fiscaal voordeel zijn zeker relevant. Mogelijk moet er een zwaardere ingreep gebeuren, zoals een tweede laag isolatie aanbrengen op de bestaande. Ook hiervoor kunnen wij een offerte opmaken en uitvoeren. In ieder geval zal enkel toelage toegekend worden op de nieuwe bijkomende isolatiewerkzaamheden.

Ik gebruik mijn zolder niet en verwarm daar ook niet. Is dakisolatie zinvol?

In dit geval kan het eenvoudiger en voordeliger zijn om de zoldervloer te isoleren. Alle premies en tegemoetkomingen zijn hier eveneens van toepassing. Let op: het hellend dak en de zoldervloer kunnen nooit samengevoegd worden voor de aanvraag premies en tegemoetkomingen.

Mijn zolder is volledig afgewerkt in slaapkamers. Wat nu?

We kunnen ons voorstellen dat het niet steeds evident is om de kamers af te breken. Hiervoor bestaan systemen om langs buiten te gaan isoleren: de zogenaamde SARKING daken of de oplossingen van UNILIN. Deze technieken vallen niet onder de actie van Interwaas. Je kan eventueel ook de pannen afnemen, het onderdak weghalen en de isolatie van buitenaf plaatsen. Hiervoor moet je wel genoeg ruimte hebben (spanten van 16 of 18 cm en géén keperdak). Deze ingreep valt ook niet onder de actie van Interwaas.

Ik heb geen onderdak. Wat nu?

Het is van belang dat je dak beschikt over een onderdak. Een onderdak is een waterdichte, (ademende) harde laag tussen pannen en de isolatie die de laatste beschermt tegen vocht. Het onderdak belet ook dat er bv. smeltwater tussen de pannen op je zoldervloer/isolatie sijpelt. Deze laag is in de meeste gevallen een harde vezelcementplaat (Menuiserite) van 2 à 3 mm dikte. Ofwel laat je een onderdak plaatsen door een geregistreerd aannemer (optimaal), ofwel brengt de installateur een onderdak aan vooraleer de isolatiewerken beginnen. Dit is een essentieel extra kostenplaatje. De ingreep valt niet onder de actie van Interwaas. Je kunt wel polsen bij de dakinspecteur of hij dit kan uitvoeren voor je. Alle ingrepen samen kunnen wel in aanmerking komen voor de 30% fiscaal voordeel door de federale overheid.

Ik heb een plat dak. Kan ik beroep doen op jullie?

Ja, isolatie voor platte daken zit eveneens in ons aanbod.

Er zijn 3 methodes voor het isoleren van een plat dak. Er is echter maar één echte efficiënte, duurzame oplossing: de warm-plat-dak-methode.

Het isoleren van een plat dak levert om en bij 30% energiewinst op.

Wat zijn de voordelen van het isoleren van een plat dak?

–       Uw verwarmingskost gaat onmiddellijk omlaag, wat een direct financieel voordeel met zich meebrengt.

–       Uw woning stijgt in waarde.

–       Dankzij de isolatie heeft het dak geen last van schijntocht of trek.

–       De geluidsoverlast ligt door het geïsoleerd dak merkelijk lager.

–       Bij isolatie van een plat dak komen er geen schadelijke dampen of gassen vrij.

–       In de zomer houden we de warmte veel beter buiten.

Ben ik verplicht mijn dak waterdicht te maken als ik wil isoleren?

In principe niet. Er zijn meerdere methodes voor het isoleren van uw plat dak. Als we op de bestaande waterdichting isoleren, heet dit de omgkeerde plat dak methode. Dit is zeer prijs voordelig maar op termijn belasten we meer onze draagstructuur (vooral hout), heeft de waterdichting veel meer last van de waterstagnatie die bevriest in de winter en rot het geheel toch op middellange termijn. De énige echte juiste oplossing is isoleren en waterdichten. Dit heet de warm plat dak methode.

Ik wil mijn plat dak isoleren maar mijn dakbedekking lijkt mij nog in goede staat.

Uit ervaring stellen we vast dat klanten vaak wachten tot er zich VISUEEL een probleem stelt. Dit is in principe te laat. Bij het isoleren van een plat dak, kijken we in de eerste plaats of de bestaande waterdichting (vaak roofing) nog in goede staat is. Als dit het geval is, kunnen we deze gebruiken als dampscherm. Een dampscherm is hoogstnodig omdat we een thermische schok creëren tijdens het isoleren. Dit bespaart u veel geld als uw huidige dakbedekking nog in goede staat is. Zo niet moeten een vakman bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een roofing gaat gemiddeld maximum 20 jaar mee. Veel is afhankelijk van de uitvoering.

Hoe kan ik weten of mijn bestaande roofing nog kan dienen als dampscherm?

Hier kan u best beroep doen op de ervaring van uw vakman. Een interpretatie is heel belangrijk. Heel vaak zien we in oudere gebouwen dat mensen hoogrendementsglas plaatsen in niet geïsoleerde muren en daken.  Achteraf krijgen ze schimmel of condensvorming in de hoeken. Dit is vergelijkbaar als het dampscherm fout geïnterpreteerd zou worden. De aannemer kan dit ter plaatse bekijken.

Kan dakisolatie ook in een appartementsgebouw?

Voor een appartementsblok kunnen er zoveel isolatiedossiers gestart worden als er afzonderlijke appartementen in het gebouw aanwezig zijn. Elk appartement wordt als een afzonderlijke woning beschouwd. De totale oppervlakte van al de dossiers samen mag de werkelijke dakoppervlakte van het gebouw niet overschrijden. Over de verdeling moeten afspraak worden gemaakt tussen de bewoners. Per dossier moet een afzonderlijke aanvraag worden ingediend bij de netbeheerder. Die moet een individuele factuur bevatten op naam van de aanvrager, voor het betrokken aantal vierkante meter geplaatste dakisolatie in de aanvraag vermeld.

Heeft het nut om in een appartement het dak te isoleren als ik onderaan woon?

Uiteraard, als onderste bewoner heb je zo goed als evenveel warmteverlies. Vaak is de tussenstructuur beton of hout. Dit zijn matige isolatoren. Het besparingspercentage ligt ongeveer gelijk voor iedereen. Bij het isoleren van een dak draait dit rond de 30%.

Doe ik voordeel als ik mijn dak zelf isoleer?

De wetgever denkt uiteraard ook aan de doe-het-zelver. De Vlaamse overheid voorziet voor klussers een premie van 3 euro per m² (Rd-waarde 4,5)

Ook handige Harry’s kunnen zich vooraf best goed informeren hoe dakisolatie op een doordachte manier moet worden aangebracht. Dit kan door het advies in te winnen van een vakman. Let op: de som van de door de netbeheerder en de Vlaamse overheid betaalde premies kan niet hoger zijn dan het betaalde factuurbedrag. Indien nodig wordt de Vlaamse premie afgetopt.

Dit groepsaanbod geldt enkel voor dakisolatie inclusief plaatsing.

 

Buitengevelisolatie

Wat is buitengevelisolatie?

Om de buitenmuren van een woning te isoleren kan je kiezen voor buitengevelisolatie. Deze isolatietechniek geeft je de mogelijkheid om in één adem de gevel onder handen te nemen, omdat gevelisolatie een nieuwe afwerking in pleister of gevelbekleding vereist. Zo wordt er bij buitengevelisolatie een houten regelwerk tegen de buitenmuur aangebracht. Indien mogelijk kunnen ook PIR-panelen tegen de muur worden geplaatst via mechanische verankering en niet via een rooster, waarin men de muurisolatie plaatst. Daarna wordt het geheel afgewerkt met crepi, steenstrips of lattage.

Wat zijn de voordelen van buitengevelisolatie?

–       Minder warmteverlies

–       Hoger comfortniveau in de woning

–       Meer rendement en waardevermeerdering van de woning

–       Besparing op de energiefactuur voor de hele levensduur van de woning

–       Scheur- en slagvastheid van de gevel

Is insijpeling van regenwater mogelijk na buitengevelisolatie?

Bij een correct uitgevoerde buitengevelisolatie heeft de buitenmuur geen contact met de binnenmuur. Nadat de werken zijn afgerond, blijft de buitengevel dan ook 100% afgescheiden van de binnenmuur. Bij regen wordt alleen de buitengevel nat.

Verhoogt de kans op vochtproblemen in een woning met buitengevelisolatie?

Door buitengevenisolatie wordt de woning beter geïsoleerd en verandert de luchtdichtheid van de leefruimtes. Ventilatie is essentieel om vochtproblemen en schimmelvorming te vermijden. De aannemer zal tijdens het plaatsbezoek nagaan of hiervoor bijkomende ingrepen nodig zijn.

Mijn buitengevel is geschilderd. Kan ik mijn buitengevel nog isoleren?

Een buitengevelisolatie kan alleen als de gevel dampopen is. Als de woning in het verleden werd geschilderd, zal de aannemer de damopenheid nagaan door het type verf op te vragen bij een schilder of fabrikant van verf. Dat kan ook gebeuren aan de hand van een labtest. Bij een gunstig advies is na-isoleren perfect mogelijk.

 

Spouw

Is spouwmuurisolatie mogelijk in mijn woning?

Als het metselwerk van de woning uit twee delen bestaat, een binnenmuur en een afzonderlijke buitenmuur in een façadesteen, dan kan de spouw tussen de twee delen geïsoleerd worden. Deze voorwaarden moeten vervuld zijn:

–       minimaal 5cm vrije spouwruimte

–       een schone spouw (geen afval in deze opening)

–       vorstveilig metselwerk

–       correct geplaatste spanhaken

–       geen geschilderde buitengevel

Hoe wordt mijn spouw (na)geïsoleerd?

Door het inblazen van minerale wol (Supafil van Knauf) onder lichte druk. Bij alle procedés is er een verlijming in de spouw zodat er een waterafstotend geheel wordt gevormd.

Hoe veel kost spouwmuurisolatie per m²?

De kostprijs voor het inblazen van isolatievlokken varieert van 18 tot 25 euro per m². Een doorsnee woning heeft zo’n 100 m² spouw. Aan een doorsnee prijs van €21 per m² isolatie, betaal je dus €2100,00 voor de werken.

Is insijpeling van regenwater mogelijk na spouwmuurisolatie?

Bij correct uitgevoerde spouwmuurisolatie worden er gaten in de buitengevel geboord. Het materiaal dat we inspuiten, is echter vochtafstotend. Het inspuiten zelf gebeurt ook langs een afgedichte opening. Na het afronden van de werken blijft de buitengevel dan ook 100% afgescheiden van de binnenmuur. Bij regen wordt enkel de buitengevel nat.

 

Hoogrendementsglas

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas (1,1 of 1,3-glas) isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het uitzicht is nagenoeg hetzelfde: beide bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw. Bij gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met lucht. Bij hoogrendementsglas is de spouw gevuld met een edelgas (argon of krypton). Dit beperkt het warmteverlies aanzienlijk. Ook het buitenschrijnwerk heeft een invloed op het isolerend vermogen.

Kan ik in mijn woning hoogrendementsglas plaatsen?

Dit kan in principe altijd. Als de woning nog over enkele beglazing beschikt, is het aangewezen om bij vervanging meteen voor hoogrendementsglas te kiezen. In bepaalde gevallen is het mogelijk om het glas in het bestaande schrijnwerk te stoppen, maar doorgaans wordt alles (beglazing + schrijnwerk) vernieuwd om een optimaal rendement te garanderen.

Wordt het schrijnwerk ook vervangen?

De aannemer die je woning komt bezichtigen, zal het schrijnwerk grondig inspecteren. Als het in goede staat is (bv. ramen van 5 jaar oud, waarin het dubbelglas vervangen wordt door hoogrendementsglas), kan de beglazing eruit genomen worden. ‘In goede staat’ betekent: winddicht, stevig genoeg en breed genoeg voor de hoogrendementsglas. Als aan één van deze voorwaarden niet is voldaan, zullen we je adviseren om de beglazing en het schrijnwerk volledig te vervangen.

Verhoogt de kans op vochtproblemen in de woning met hoogrendementsglas?

Door hoogrendementsglas te plaatsen, isoleer je je woning beter en verandert de luchtcirculatie in de leefruimtes. Daarbij is ventilatie essentieel, om vochtproblemen en schimmelvorming te vermijden. De aannemer zal tijdens het plaatsbezoek nagaan of hiervoor bijkomende ingrepen nodig zijn.

Wat is de kostprijs per m²?

Een exact cijfer kunnen we hier niet op kleven. Hoogrendementsglas (zonder schrijnwerk) kost tussen de € 130 en € 180  per m². Een doorsnee (rij)woning heeft ongeveer 30 m² beglazing. Aan een doorsneeprijs van € 150 betaal je dus € 4500 om enkel het glas door hoogrendementsglas te vervangen. Logischerwijs betaal je meer als de beglazing en het schrijnwerk samen vervangen worden. Je ontvangt hoe dan ook een offerte op maat na het plaatsbezoek van de aannemer.

Wat zijn de premies voor hoogrendementsglas?

Als je in een bestaande woning of appartement hoogrendementsbeglazing laat plaatsen door een aannemer, dan kan je daarvoor een premie krijgen van de netbeheerder van € 10 per m². De meest recente informatie vind je op deze website: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/premies-van-de-netbeheerder